The place for men and mankind

Werkend hout, wat is het en hoe ga je er mee om? – tuinhout & steigerhout

Dat je met hout kunt werken wist je inmiddels wel al maar wist je dat hout zelf ook kan werken. Of althans werken, zo noemen we dat in de volksmond. Hout dat werkt is eigenlijk niet meer of minder dan hout dat vervormd. Hout is overigens niet het enige materiaal dat kan vervormen, denk ook maar eens aan metaal. Metaal wordt bijvoorbeeld zachter bij hoge temperaturen en weer stevig bij lagere temperaturen. Nu zal hout niet perse gaan werken door flinke schommelingen in de temperatuur maar wel door vocht. Vocht kan behoorlijke invloed uitoefenen op dit materiaal en daar kan je tijdens en na het werken nog best wel eens last van krijgen. Benieuwd hoe je hiermee omgaat? Alles wat je wilt weten over hout dat gaat werken hebben we hier voor je op een rijtje gezet!

Hoe ontstaat het?

Zoals we net al schreven ontstaat werkend hout door voornamelijk door vocht. Door vocht kan dit materiaal uitzetten maar ook krimpen. Je ziet het veelal bij tuinhout omdat dit materiaal buiten wordt gebruikt maar ook hout dat voor binnen wordt gebruikt kan gaan werken. Het werken van het hout kan plaatsvinden op drie manieren. De eerste manier is longitudinaal. Wanneer dit gebeurt zal er een krimp of uitzetting plaatsvinden in de lengte. Dit is echter vaak minimaal en je hier hoeft je dus niet al teveel aandacht aan te besteden. Het zal misschien gaan om enkele millimeters. De tweede manier is radicaal. Wanneer dit gebeurt zal er een krimp of uitzetting plaatsvinden in radicale richting ten opzichte van de kern. Dit wordt ook wel spaaksgewijs genoemd. Je kunt hierbij denken aan de spaken van het wiel van een fiets. De derde en laatste manier is tangentiaal. Wanneer dit gebeurt zal er een krimp of uitzetting plaatsvinden die parallel loopt aan de jaarringen van het hout. Met name de laatste twee kunnen invloed hebben op je bouwproject.

Hoe kan je het voorkomen?

Werkend hout is niet voor de volle honderd procent te voorkomen maar er zijn wel verschillende manieren om het te minimaliseren. Een goed begin is om het hout op de juiste manier te laten drogen zodat het vocht er goed uit kan trekken. Ga dus niet meteen aan de slag als je, je materiaal net binnen hebt. Laat het hout het liefste enkele dagen toch weken liggen en ga er dan pas mee aan de slag. Ook heeft de manier waarop je de planken zaagt invloed op of het hout wel of niet gaat werken net zoals bij het boren van gaten en schroeven. Nog een manier om de werken te minimaliseren is door de juiste houtsoort aan te schaffen voor de klus. Stem bijvoorbeeld het vochtgehalte af op de locatie of laat iemand dit voor je doen. Overigens kan je ook kiezen voor een andere houtsoort. Zo zal MDF en notenhout minder last hebben van werken terwijl steigerhout, eikenhout en beukenhout er meer last van hebben. Overleg eventueel ook met je klant en bespreek alle voordelen en nadelen van hun houtkeuze duidelijk met ze. 

Latest news

Gerelateerd Nieuws

HomeWonenWerkend hout, wat is het en hoe ga je er mee om?...