We zitten weer vol in het voorjaar. Tot nu kwa weer een schitterend voorjaar. Dus nu we veel thuis zijn is onze tuin één van de fijnste plekken waar we kunnen bivakkeren. Velen van ons hebben daarom de tuin eens flink onder handen genomen waardoor deze er nu weer schitterend bij staat. De vraag is nu natuurlijk hoe zorg je ervoor dat deze er ook schitterend bij blijft staan. Ongedierte zijn één van de zaken die je tuin toch weer armoedig kunnen maken. Ongedierte bestrijding is dus een belangrijk aspect en daar willen we niet gelijk allerlei milieu onvriendelijk gif voor gaan gebruiken. Voor veel ongedierte kunnen nematoden ingezet worden. Een larve soort. In dit blog vertellen we meer over de werking. Ook staan we kort stil bij een andere plaag, namelijk bloedluis bij kippen. Lees gauw verder!
Hoe werkt het
De nematoden of larven zijn zeer klein. Je koopt ze dus in behoorlijke aantallen om te zorgen dat het effectief gaat werken. De larven leven in de grond en daar gaan ze op zoek naar hun prooi. Eén van die prooien kunnen naaktslakken zijn die zeer schadelijk voor je tuin kunnen zijn. Een andere is de Maar er zijn ook aaltjes die ingezet kunnen worden tegen de buxusrups of de eikenprocessierups. Kortom ze kunnen behoorlijk van nut zijn tegen allerlei ongedierte waar we op verschillende manier last van kunnen hebben. Hoe het werkt is dat je de aaltjes aanschaft. Meestal koop je deze in een pak waar er zo maar 12 miljoen in kunnen zitten. Dat is niet echt te veel aangezien je er al 500.000 nodig hebt per m2. De aaltjes gaan vervolgens in de grond op zoek naar hun prooi en zullen deze binnentreden. In deze prooi laten ze bacteriën achter die in de darmen van de betreffende prooi aanwezig zijn. Hierdoor schakelt de prooi zich als het ware zelf uit. Hij stopt eerst met eten waarna deze uiteindelijk overlijdt en dus niet meer schadelijk is.
Bloedluis kippen
Het grappige is dat je deze aaltjes gewoon online kunt aanschaffen. Maar ook roofmijten zijn online te bestellen. In een speciale verpakking krijg je deze binnen. Het is wel verstandig om ze vervolgens snel te gaan gebruiken. Meestal zijn ze namelijk niet heel lang houdbaar. Als je ze toch langer moet bewaren dan is het verstandig om ze op een koele plek te bewaren. Bloedluis bij kippen is een vervelend en hier wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf. Bloedluis leeft vooral 's nachts, overdag zie je ze nauwelijks. Mijten, of bloedluis, voeden zich met het bloed van kippen en vermenigvuldigen zich ontzettend snel. Ook deze beestjes worden vooral actief in de lente. Je kunt de bloedluis bij kippen herkennen aan rode kleur ervan. Als je dit opmerkt is het raadzaam om direct roofmijten in te zetten.
Ik hoop dat je iets hebt gehad aan de tips over nematoden en bloedluis kippen. Succes met het bestrijden ervan en ga bij vragen altijd in gesprek met iemand die er verstand van heeft. Zo weet je zeker dat je zo effectieg mogelijk met ongedierte om kan gaan en jij weer kunt genieten van het lenteweer.