The place for men and mankind

Lieveheersbeestjes en hun (positieve) eigenschappen

Afgelopen zomer had ik enorm veel last van bladluis op mijn planten waardoor ze er eigenlijk enorm droevig bijstonden. Toen ik aan de slag wilde met chemische middelen kwam mijn vriendin op het idee om lieveheersbeestjes te gebruiken. Huh? Lieveheersbeestjes tegen bladluis? Ja dus, want mijn planten bloeide door de lieveheersbeestjes weer prachtig op. Iedereen kent lieveheersbeestjes wel, maar wat weten we nou eigenlijk van deze beestjes? Ik zelf blijkbaar niet zo veel, dus besloot ik me wat meer te verdiepen in deze beestjes. Lees je mee met mijn bevindingen?

Algemeen

Lieveheersbeestjes maken deel uit van de kevers en zijn er in enorm veel soorten, van licht oranje/geel tot bijna zwart. Een lieveheersbeestje die net gepopt is heeft geen stippen, evenals de larven. De larven doen eerder denken aan een rups, inclusief kleine haartjes op het lichaam. Een lieveheersbeestje heeft ongeveer een levensduur van een jaar, zoals vaak gedacht zeggen de stippen dus niks over de leeftijd van het beestje. 

Bladluis

Zoals ik in het begin van deze blog zei heb ik de larven ingezet om van de bladluis op mijn platen af te komen, dit is namelijk hun voeding. Hierdoor zijn de kevers enorm nuttig in de tuinbouw, waar zij ook veelvuldig ingezet worden. 

De populairste in Nederland is het zevenstippelige lieveheersbeestje, kenmerkend door de rode schild en zwarte stippen. Echter komen er in Nederland wel 60 soorten lieveheersbeestjes voor. Het veelkleurig aziatisch lieveheersbeestje is zo’n soort. Deze is overgebracht naar verschillende landen om een handje te helpen in de bio-tuinbouw. Inmiddels heeft dit beestje zich vast gesetteld in Nederland, belgië en Engeland. 

Overlast

Niet elk lieveheersbeestje eet bladluis, er zijn namelijk ook soorten die zich voeden met schimmels of planten. De soorten die zich uitsluitend voeden met planten kunnen juist weer schade veroorzaken aan je planten. Schaf dus niet zomaar lieveheersbeestjes larven aan maar laat je goed informeren en kies de juiste soort. Zelf heb ik de larven aangeschaft via roodmetzwartestippen.nl dus neem daar zeker even een kijkje. 

De meeste lieveheersbeestjes brengen geen schade aan materialen of voedingsmiddelen, echter kunnen ze in grote getalen wel als enorm vervelend ervaren worden. Dit komt vooral veel voor wanneer het jaar daarvoor enorm veel bladluizen zijn geweest. In het najaar proberen lieveheersbeestjes vaak een woning binnen te dringen, om op een warme plek te kunnen overwinteren. Een makkelijke oplossing om dit tegen te gaan is het aanschaffen van een hor. 

Lieveheersbeestjes worden dus als een nuttig organisme gezien, het gebruik van pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen) is dus niet nodig en zeker niet gewenst.

Latest news

Gerelateerd Nieuws

HomeWonenLieveheersbeestjes en hun (positieve) eigenschappen