Ga je binnenkort je eerste huis kopen of misschien wel verhuizen? Dan ben je vast wel tegen het punt aangelopen dat er op de huizenmarkt twee soorten koophuizen worden aangeboden, nieuwbouw en bestaande bouw. Maar voor welk huis ga je dan? In dit blog hebben we de voordelen en nadelen van zowel nieuwbouw als bestaande bouw voor je op een rijtje gezet.
De voordelen van nieuwbouw
Een nieuwbouwwoning wordt vaak al verkocht voordat de woning er überhaupt staat, de bouw moet dus nog beginnen. Bij een nieuwbouw woning ben je dus de eerste eigenaar. Er heeft nog niemand anders in jouw huis gewoond. Deze huizen zijn daarnaast zeer modern en hebben een gunstige energielabel. Ook komt de woning vrij op naam te staan en je hebt er weinig onderhoud aan. Jij bepaalt hoe alles eruit komt te zien en wat er vanaf het allereerste moment in komt qua vloer, behang, meubilair en ga zo maar door.
De voordelen van bestaande bouw
Het aanbod van bestaande bouw is vele malen groter dan het aanbod van nieuwbouw. Simpelweg omdat deze woning al bestaan. Er is dus een groot en gevarieerd aanbod. Daarnaast hoef je niet te wachten tot de bouw klaar is omdat deze woning dus al bestaat, je kan er bij wijze van spreken volgende maand nog in als de huidige eigenaar de woning dan kan verlaten. Daarnaast hebben veel bestaande woning nog karakter en een bepaalde sfeer van vroeger. Huizen van nu worden niet meer zo gebouwd als vroeger. Houd je bijvoorbeeld van een hoog plafond dan vind je deze alleen nog bij bestaande bouw. Ook is er nog ene mogelijkheid om over de vraagprijs te onderhandelen.
De nadelen van nieuwbouw
Uiteraard hangen er ook wat nadelen aan een nieuwbouw woning. Omdat de woning al wordt verkocht voordat er wordt gebouwd kan je er nog niet meteen in. Soms moet je wel tot een half jaar of een jaar wachten. Erg vervelend natuurlijk als je andere woning wel al verkocht is. Daarnaast heb je te maken met dubbele lasten en een vaste verkoopprijs. Er zijn vaak ook maar een aantal woning beschikbaar terwijl de vraag zeer groot is, zeker in de randstad. Op het moment dat jij dus je hypotheek niet volledig kan rond krijgen of er bepaalde onzekerheden door bijvoorbeeld de hypotheekrente en dit proces dus wat vertraagd dan kan het zomaar zijn dat je misgrijpt. Ook heb je maar een beperkte keuze omdat er slechts enkele exemplaren worden gebouwd.
De nadelen van bestaande bouw
Uiteraard zitten er aan bestaande bouw ook een aantal nadelen zoals kosten koper. Een ander nadeel kan een minder gunstig energielabel zijn of onderhoudskosten omdat de woning wel een opknapbeurt kan krijgen. In het ergste geval moeten er zelfs wat dingen verbouwd en of gesloopt worden. Op deze manier kunnen je kosten dus best wat hoger uitvallen, zeker als je er pas later achter komt dat er het een en ander mis is met de woning.
Heb je trouwens nog geen antwoord op de vraag “hoeveel kan ik lenen”? Neem dan eens een kijkje op hypotheekrente.nl voor een schatting van je maximale hypotheek.