The place for men and mankind

Is het in Nederland verplicht om een zakelijke rekening te hebben als je ondernemer bent?

Het kan erg fijn zijn om een eigen onderneming te hebben. Dat heeft verschillende redenen. Je bent als ondernemer vrijer dan wanneer je voor een baas werkt. Er is in principe niemand die je kan vertellen wat je moet doen en dit wordt door de meeste mensen als zeer prettig ervaren. Daarnaast gaat alle winst van het bedrijf naar jou, wat ook erg fijn kan zijn. Wel komen er veel verantwoordelijkheden kijken bij het hebben van een onderneming. Daarom is het van belang dat je het overzicht bewaart en goed je verantwoordelijkheid neemt.  

Een zakelijke rekening openen

Eén van de dingen die je als ondernemer moet regelen, is het openen van een zakelijke rekening. Het is in Nederland niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben als je een eigen bedrijf hebt. Dat komt doordat het in principe mogelijk is om met je persoonlijke rekening alle betalingen voor je bedrijf te doen. Toch kun je maar beter een zakelijke rekening openen als je ondernemer bent. De voornaamste reden dat dit erg handig is, is het feit dat je hierdoor de uitgaven van je bedrijf en de uitgaven van jou als persoon heel gemakkelijk gescheiden kunt houden. Tijdens de eerste maanden van een onderneming kiezen veel mensen ervoor om de boekhouding zelf te doen. 

 

Door gebruik te maken van een zakelijke rekening bespaar je jezelf erg veel tijd op dit gebied. Dat komt doordat je anders je hele transactiegeschiedenis zult moeten bekijken om er achter te komen welke betalingen in de boekhouding van je bedrijf verwerkt moeten worden en welke niet. Je denkt misschien dat je dit allemaal wel kunt onthouden, maar het zal erg lastig worden om te bedenken wat je een maand geleden precies hebt gedaan. Daarom is het slimmer om simpelweg een zakelijke rekening te openen en deze enkel te gebruiken voor het doen van uitgaven die op naam van je bedrijf moeten komen. 

Geld lenen als ondernemer

Naast het feit dat je een zakelijke rekening kunt gebruiken om jezelf tijd te besparen bij het doen van de boekhouding, is dit erg handig als je geld nodig hebt voor je onderneming. Je kunt bij veel aanbieders van leningen voor ondernemers namelijk alleen geld lenen wanneer je beschikt over een zakelijke rekening. Zonder zakelijke rekening zul je dus waarschijnlijk geen zakelijke lening kunnen afsluiten. Dit is nog een reden dat het erg handig is om over een zakelijke rekening te beschikken.

Latest news

Gerelateerd Nieuws

HomeZakelijkIs het in Nederland verplicht om een zakelijke rekening te hebben als...