The place for men and mankind

Wat te doen in onzekere tijden

Een ding is zeker: het zijn onzekere tijden. Mensen met een kwetsbare gezondheid zijn extra voorzichtig, degenen met een baan vragen zich af of ze deze zullen behouden en ondernemers zijn bang failliet te gaan. We maken ons zorgen over onze eigen gezondheid en financiële situatie, maar ook die van onze dierbaren. En regeringen maken zich zorgen over diezelfde dingen en proberen zo goed mogelijke keuzes te maken over de maatregelen voor de coronacrisis. Door deze situatie zien we ineens heel goed dat het een effect heeft op het andere: hoe minder bewegingsvrijheid we hebben, hoe meer effect dit op de economie heeft en wellicht ook op onze gezondheid. En op grotere schaal zien we dat wat in het ene land gebeurt, ook gevolgen heeft in andere landen. We zijn allemaal met elkaar verbonden en bevinden ons in een continu spel van geven en nemen, actie en reactie. De toekomst kan niemand voorspellen, zelfs een helderziende niet. Dus het enige dat we kunnen doen, is ons best. Maar de een weet beter om te gaan met onzekerheid dan de ander. Daarom in deze blog wat tips om wat houvast te vinden in deze periode.

Verzet je zinnen

De eerste tip is om iets te doen wat je anders niet doet. Het mag iets zijn wat uit je comfortzone is, maar dat hoeft niet. Het kan ook al zijn dat je een andere plek in huis kiest om te werken. Iets wat je een nieuw gevoel en een nieuwe blik op de dingen geeft. Dat we met zijn allen in deze situatie zitten, betekent niet dat dit voor eeuwig gaat duren. Uiteraard is het voor de een makkelijker praten dan voor de ander, maar een van de kenmerken van het leven is dat niets altijd hetzelfde blijft. De enige zekerheid die we hebben is eigenlijk dat alles continu verandert. Door zelf iets aan je dagelijkse routine te veranderen, leer je jezelf aan nieuwe situaties wennen. Je zal merken dat je dat prima aankan en dat het je zelfs leuke nieuwe ervaringen kan opleveren. Het zal je een zekerder gevoel geven, doordat je erop leert vertrouwen dat als er straks iets verandert in jouw situatie buiten je wil om, dat je niet zal omvallen, maar dat je ermee om zal kunnen gaan.

Maak contact

Dit bedoel ik in de breedste zin van het woord: maak contact met de fijne mensen om je heen, met jezelf en met onbekenden. Geef een glimlach aan iedereen die je pad kruist als je boodschappen gaat doen, hoor die lieve stem van je oma weer even door de telefoon en ga het gesprek met jezelf aan. Vraag jezelf bijvoorbeeld hoe je je voelt, wat je graag zou willen en zeg tegen jezelf eens dat je er leuk uitziet vandaag. Als je je een keer erg druk maakt over de toekomst, zet dan eens de stap om helderzienden in te schakelen. Je kan heel makkelijk online contact maken met gescreende coaches die door hun gaven je adviezen kunnen geven waar je wellicht wat aan hebt. Je vangt dan twee vliegen in één klap: je doet iets buiten je dagelijkse routine en spreekt met een onbekende die aanvoelt met welk advies jij geholpen zou zijn. Probeer het eens om te kijken of het wat voor je doet. Er zijn vele manieren om je weer wat steviger in je schoenen te voelen staan. Kijk vooral naar wat jou een goed gevoel geeft. Ik hoop dat deze blog je daarin geholpen heeft!

Latest news

Gerelateerd Nieuws

HomeVrije Tijd & GezondheidWat te doen in onzekere tijden