The place for men and mankind

Kunst maken van giethars

Resin art is een vorm van kunst waarbij gebruik wordt gemaakt van epoxy resin, oftewel epoxyhars. Epoxy is een verbinding van twee componenten. Deze componenten zijn een hars en een verharder. Door middel van de juiste afmetingen reageren deze stoffen op elkaar wat resulteert in een vloeibare epoxyhars. Er wordt onderscheid gemaakt tussen epoxy en epoxy giethars. Het verschil zit hem in de uithardingstijd, laagdikte waarin wordt gegoten, sterkte en helderheid van de epoxy. Giethars wordt meestal gebruikt bij hogere goothoogtes. 

Resin Art 

Resin art is het maken van kunstobjecten met giethars of epoxy hars, maar dit is een erg breed begrip. Populaire uitwerkingen zijn het ingieten van schilderijen of foto’s, het maken van een rivertable of ander tafelblad of het maken van sieraden. Afhankelijk van de toepassing kies je voor de materialen die nodig zijn, dit verplicht enorm per toepassing. Hieronder ligt ik een paar toepassingen uit.

Rivertables

Rivertables, ofwel rivier tafels zijn tafels die door middel van het gieten van epoxy met kleurstof tussen 2 vlakken (het midden van de tafel) wat weg hebben van een rivier. Deze tafels kun je naar eigen zeggen vormgeven. Een oud stuk hout kan erg mooi zijn terwijl een nieuw gezaagd stuk hout een moderne look kan geven. Het mag dan wel river table heten, de kleur hoeft echt niet perse blauw te zijn. Wit of zwart kan ook enorm mooi staan. Bij dit project geldt, er zijn verschillende mogelijkheden qua materiaal. Wil je glad heldere hars? Hoe dik zijn de lagen die je gaat gieten? Dit heeft allemaal invloed op de materialen die je moet aanschaffen. Houdt hier dus rekening mee bij het aanschaffen van je spullen.

Fluid Art

De populairste vorm van resin art is fluid art, het gieten van diverse kleuren met epoxy. Aan de hand van verschillende technieken kan je hier enorm mooie objecten mee maken. Je kunt gebruik maken van een mal, waarbij je in meerdere lagen, of juist in 1 laag de epoxy giet en daarbij kleur toevoegt. 

Ingieten van objecten

Het ingieten van objecten kan een mooie manier zijn om een dierbare foto te vereeuwigen of andere objecten te veredelen. Houdt er rekening mee dat als het object dat je wilt ingieten vocht opneemt dit eerst behandeld moet worden met een lijm. Het ingieten gebeurt aan de hand van een mal, waarbij je vaak in 3 lagen werkt. 
Ben je helemaal enthousiast geworden over resin art en wil je gelijk zelf aan de slag? Bij Mrboat.nl kunt siliconnen mallen, kleurstoffen, complete sets en verschillende soorten giethars kopen.

Latest news

Gerelateerd Nieuws

HomeVrije Tijd & GezondheidKunst maken van giethars